Werkgevers kiezen bij ontslag tegenwoordig vooral voor een beëindigingsovereenkomst ofwel een vaststellingsovereenkomst (meestal afgekort als vso). De weg via de kantonrechter of het UWV is allang niet meer de meest gevolgde route. Een ontslag met wederzijds goedvinden biedt werkgevers een snellere en een minder ingewikkelde oplossing dan een procedure. Als werknemer zie je dit vaak niet aankomen en word je verrast. Hierna geven we aan hoe je hierop kunt reageren en waar je allemaal rekening mee moet houden. 

Controleer of je recht hebt op WW 

Je hebt recht op WW als aan een aantal voorwaarden is voldaan. In de vaststellingsovereenkomst moet staan dat jouw werkgever het initiatief neemt voor het ontslag en dat er geen sprake is van een ontslag op staande voet. Ook moet uit de overeenkomst blijken dat er een opzegtermijn wordt gehanteerd. Deze termijn is afhankelijk van de duur van het dienstverband, maar ook van wat hierover is geregeld in jouw contract. Ben je arbeidsongeschikt? In dat geval is het niet verstandig om akkoord te gaan. Dit zal namelijk problemen veroorzaken bij een aanvraag van een uitkering.  

Waar moet je nog meer op letten? 

Vaak is bij het aangaan van jouw arbeidsovereenkomst een concurrentie- en relatiebeding overeengekomen. Misschien heb je destijds gedacht dat dit niet zo’n vaart zal lopen en dit toch geen stand zal houden. Dit is wat te optimistisch. Je doet er dan ook verstandig aan hier aandacht aan te besteden en ervoor te zorgen dat een werkgever hiervan afstand doet. En hoeveel vakantiedagen heb je nog over? Het is beter om jouw tegoed al in de overeenkomst te laten vastleggen.  

Onderhandel over jouw vaststellingsovereenkomst 

Nadat je de overeenkomst hebt gecontroleerd, kan je onderhandelen over de inhoud. Om een tegenvoorstel te kunnen doen, is het belangrijk dat je de ontslagreden weet. Je wilt namelijk weten of jouw werkgever je ook kan ontslaan als je niet akkoord gaat met het voorstel. Het zal daarbij afhangen van wat de reden is dat jouw werkgever jou wil ontslaan. Vindt jouw werkgever dat jij je werk niet goed doet? Is hier voldoende aandacht aan besteed door jouw werkgever? Ligt er een dossier en is er een verbetertraject geweest? Gaat het economisch slecht met het bedrijf? Is dit aantoonbaar en is er mogelijk een kans een andere functie aan te bieden?

Ontslagvergoeding en kosten voor rechtsbijstand 

Je werkgever zal jou vrijwel altijd een ontslagvergoeding (transitievergoeding) aanbieden. Deze is in de wet vastgelegd en bedraagt grofweg 1/3 bruto maandsalaris + vakantiegeld. Maar mogelijk heb je ook nog een 13e maand of andere salariscomponenten waar rekening mee moet worden gehouden bij de berekening van de transitievergoeding. Meestal zit er voor jou nog meer in het vat als je een goede jurist of adviseur laat onderhandelen over de voorwaarden. Deze zal daarbij de kosten voor rechtsbijstand laten vergoeden door jouw werkgever. Je blijft dan niet ook nog eens met een financiële kater zitten, terwijl een ontslag al erg genoeg is. Kortom, de onderhandelingen kosten je niets en dit levert je meer op! 

Meer weten? 

Wil je meer weten over je mogelijkheden als jouw werkgever jou een vaststellingsovereenkomst overhandigt? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je hierin begeleiden.