Het misverstand rond huwelijkse voorwaarden: wil de dader opstaan?
Sinds 2018 ben je toch automatisch op huwelijkse voorwaarden getrouwd?”
Veel mensen denken dat ze sinds de nieuwe huwelijkswet van 2018 automatisch op huwelijkse voorwaarden trouwen. Elke keer als ik dit hoor, denk ik ‘Neee, hoe kan dat nou, dat iedereen dit denkt?’.
Het ligt niet aan hen.
De aanpassingen in de nieuwe huwelijkswet van 2018 zijn verkeerd de wereld in gebracht. En er is niemand die zich daar nog over uitspreekt. En dat vind ik zo erg!
Want juist het tegenovergestelde is waar. En de gevolgen van deze verkeerde overtuiging zijn groot.
Dit is wat mensen denken:
Sinds 2018 zijn huwelijkse voorwaarden niet meer nodig, want iedereen die nu trouwt, trouwt automatisch onder huwelijkse voorwaarden. Dus voor iedereen is het nu ‘goed geregeld’.
Met als gevolg dat de ‘newly-weds’ geen idee hebben van welke risico’s ze lopen, welke plichten ze hebben en van welke rechten ze afstand doen.
Dat trouwen zelf is zo gepiept
Je zegt ja, zet je handtekening en vanaf dat moment ben je getrouwd.
Dit betekent niet alleen dat je belooft om bij elkaar te blijven tot de dood jullie scheidt (of tot de echtscheiding), maar je belooft ook dat de regels in de huwelijkswet op jullie huwelijk van toepassing zijn.
Vóór 2018 stond in deze huwelijkswet dat alle bezittingen van beide partners gezamenlijk werden, ook alles wat je al had. In 2018 is dat veranderd. Ben je in of na 2018 getrouwd? Dan is niet meer alles gezamenlijk, maar alleen alles wat je bezit vanaf het huwelijk.
Een paar voorbeelden van de huwelijkswet:
Zonder huwelijk | Na het huwelijk (huwelijkswet) | |
1. Welke spullen zijn van wie? | Alles wat je hebt is van jou. | Alles wat je voor het huwelijk had, blijft van jou. Alles wat je na het huwelijk krijgt, deel je met je partner.
In de praktijk: de helft van je loon deel je vanaf het huwelijk met je partner, en andersom. Koop je van dat loon bijvoorbeeld een auto, dan is de helft daarvan dus van je partner. |
2. Start je een eigen bedrijf? | De aandelen en winst, maar ook de schulden zijn voor jou. | De helft van het bedrijf is automatisch van je partner. Zowel de winst als de schulden. Ga je uit elkaar? Dan krijgt je partner de helft. |
3. Maakt je partner schulden? | Dat is zijn eigen probleem. Aan jouw spullen komen de schuldeisers niet. | De schuldeisers kunnen ook jullie gezamenlijke spullen verkopen, zoals de auto die je van jouw loon hebt gekocht. |
4. Ga je uit elkaar? | Je kan uit elkaar gaan en niets meer met elkaar te maken hebben (tenzij er kinderen zijn natuurlijk). | De rijkste partner betaalt maximaal 5 jaar iedere maand een bedrag aan de armste partner (alimentatie). |
5. Hoe zit dit met je pensioen als je uit elkaar gaat? | Je houdt je eigen ouderdomspensioen. | Je moet het ouderdomspensioen later delen met je ex-partner. |
Deze regels zijn automatisch van toepassing als je gaat trouwen.
Vervolg van linker kolom
Wil je zelf bepalen wat er gebeurt als je gaat trouwen?
Dan kan je zelf regels opstellen. Deze eigen regels noemen we huwelijkse voorwaarden. Huwelijkse voorwaarden moeten altijd in een notariële akte worden opgenomen. Dit is een officieel document dat door de aanstaande echtgenoten en de notaris wordt getekend. Ben je niet langs de notaris geweest? Dan heb je geen huwelijkse voorwaarden.
Ik weet niet waar dit mis gegaan is en wie ooit gezegd heeft dat je nu automatisch op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, want dit is onmogelijk. Wil de dader opstaan?
Huwelijkse voorwaarden zijn geen vaste set aan regels.
Er zijn wel 1001 verschillende soorten huwelijkse voorwaarden. Er is geen ‘one size, fits all’-pakket. Jullie bepalen samen jullie eigen regels, zover dat mag.
“Wil je dit niet? Dan had je maar niet moeten trouwen”
Prof. Bernard Schols
Je kunt niet álles in de huwelijkswet aanpassen.
Sommige regels in de wet zijn vast, daar kan je met huwelijkse voorwaarden niet van afwijken, zoals alimentatie.
Maar over de meeste onderwerpen kan je zelf afspraken maken.
Voorbeelden van huwelijkse voorwaarden die je zelf kan kiezen:
- Je wilt dat je allebei je eigen spullen en eigen loon houdt.
- Je wilt beschermd worden tegen de schuldeisers van het bedrijf van je partner.
- Je wilt juist wel dat alles gezamenlijk wordt, ook alles wat je al had voor het huwelijk.
- Je wilt dat het bedrijf dat je start alleen van jou is, en het dus niet hoeft te delen als je uit elkaar gaat.
- Je wilt zelf bepalen wie mag beslissen over welke spullen.
- Je wilt het ouderdomspensioen later niet hoeven te delen als je gaat scheiden.
Dus, ben je sinds 2018 automatisch onder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Nee. Je hebt alleen niet meer automatisch recht op de helft van alles wat je partner al bezat voordat hij of zij met jou trouwde.
Weet wat er in de wet staat en weet wat je zelf kunt bepalen.
Het is misschien niet leuk, om met elkaar te moeten praten over wat er gebeurt als jullie relatie onverhoopt stukloopt, maar als je zelf wilt bepalen welke regels er gelden, moet je toch echt naar de notaris voor huwelijkse voorwaarden.
En jij, notaris? Wat kunnen wij notarissen doen om ervoor te zorgen dat mensen weten dat ze op hun huwelijksdag ook ‘ja’ zeggen tegen de wettelijke gevolgen? Heb jij een tip?